22 d’agost del 2019

Fer com en Batalla, que tirà al tudó i matà la gralla

Les qualitats literàries d'en Josep Carner són ben conegudes. Tenia un admirable domini de la llengua que es pot gaudir i admirar en les seves magistrals traduccions de caràcter recreatiu, per exemple, en la que va fer dels 'Documents pòstums del Club Pickwick', de Dickens (1).

Imatge de l'índex del primer volum de 'Pickwick' amb els encapçalaments dels capítols, de caràcter sorneguer i anunciadors de les sucoses plagasitats que entrevien les divertides aventures emocionals de Pickwick i els seus amics. El títol d'aquesta entrada l'hem tret del títol del capítol VII.


Fer com en Batalla o anar pel camí que volem evitar
Un cop feta l'entrada, ja se'ns feia una mica estrany, que la menta de la foto fos el poliol. També l'amic Jordi Cebrián (2) (Fitoderia, flora catalana, blog de cròniques botàniques) ens va demanar si n'estàvem segurs.
Possiblement féssim com en Batalla, o, millor dit, haurem tingut l'error d'agafar, en el decisiu pas de les claus sobre les mides de les fulles (en el poliol són força petites), precisament el camí que no havíem triat. Un error típic.
Però ja no disposem de la petita mostra arreplegada i no ho podem comprovar. No correrem el risc d'esmenar un possible error amb un altre. 

Una qüestió de nas
Però aprofitarem per portar aquí una altra imatge d'una altra menta d'olor estranya. És una menta d'un rierol de la vall de Ramió, a l'obaga del Montnegre. Bé, estranya...aquesta menta i d'altres de semblants que hem vist a la serra de marina sensu lato fan una olor que recorda molt la de l'aiguarràs o del vernís. Poden evocar també el petroli o el betum. Curiosament, hem trobat una olor semblant en algunes molses del mateix ambient, o sigui en fondals de la serra de marina, de substrat granític. Potser ho trobareu estrany, però algunes molses fan, quan són sadolles d'humitat, una olor com de peixateria (trimetilamina?) o d'aire marí.


(1) Edicions Proa va publicar el 1931 -reeditada posteriorment, el 1972- la traducció de Josep Carner de 'Pickwick', de Charles Dickens, a la popular 'Biblioteca a Tot Vent', els coneguts llibres de butxaca de color taronja.
(2) Jordi Cebrián Puyuelo és periodista especialitzat en les qualitats medicinals de les plantes. És autor de nombrosíssims articles i diversos llibres relatius al camp de la fitoteràpia i altres usos de les plantes, com ara, per exemple, el molt documentat i útil 'Plantas para un hogar sano', editat per Integral. D'altra banda, a la seva pàgina web www.floracatalana.es hi podeu trobar un bon feix de fitxes de les plantes del nostre país.

Sabadell
Textos i fotografies: © Romà Rigol