8 de març del 2021

Cynoglossum sp.: uns fructículs molt agafallosos

Capítol breu per a recollir un fenomen comú, força important en la dispersió de moltes espècies de plantes.
Hi ha fruits que tenen formes i mecanismes que els fan aferradissos, agafatosos. Enganxats al pèl dels animals o a la nostra roba, poden ser portats molt lluny del punt on la planta mare els va generar. El fenomen s'anomena epizoocòria, combinació triple de damunt, animal i mudar de lloc.
Com sabeu, l'aferrada és possible degut a diversitat de formes apropiades. Sempre es tracta d'eminències més o menys fines, com ara aplecs d'espines, denticles o ganxets. S'anomenen cadells molts fruits d'aquest estil, de diverses famílies, però sobretot d'umbel·líferes. Ara veurem els que fa la boraginàcia llengua de ca Cynoglossum sp., una meravella de qualitat aferradissa.
Esquema del fruit de Cynoglossum. Són dos carpels confluents, cadascun amb dos primordis seminals. En madurar, els carpels se separen i cada carpel es fen per la meitat. Així s'originen quatre fructículs -mericarpis.
El fruit madur fa una fila característica, amb quatre lòbuls. Aquest tipus d'esquizocarpi s'anomena carcèrul. Cada fructícul és una petita noueta -núcula- o aqueni.
Aqueni o núcula enganxat als pantalons. Eriçat de tubercles cònics, d'aspecte mineral o cristal·lí.
Aqueni en forma de llàgrima, amb el dors bombat, més aviat planer el dessota.
Tubercles que evoquen la figura dels pilars cofats (dammes coiffées). Són cònics i capitats. La superfície és molt finament raduloide, semblant a un agregat cristal·lí. L'àpex fa un botonet eixamplat, com un bolet de barret breu, convex, de vores dentades, en estel, amb les pues retrorses, semblant a un gloquidi. Aquestes pues retrorses de tipus cristal·lí són molt clavadisses i probablement siguin el principal sistema d'ancoratge dels aquenis.
Sabadell
Text i fotografies: ©️ Romà Rigol