Les esteses de l'allassa Allium triquetrum en flor ens han recordat les que fa Galanthus nivalis. Ambdues plantes són geòfits que cadellen abundosament; fan estenalls a les riberes; tenen hàbit de manat de fulles gladiades, vinclades cap a fora, com un brollador; fan flors blanques, capbaixes, amb vies verdes, emparades, abans d'eixir, per una espata membranosa, etc.
☰
La capacitat d'algunes bulboses -geòfits- per ocupar l'espai és notable. Aquestes riberes tenen una ecologia particular: a la càrrega natural de nutrients pròpia dels sòls de ribera s'hi suma la sobrecàrrega, acumulada al llarg dels temps, de substàncies antròpiques de tota mena, agrícoles, ramaderes, industrials, urbanes, etc.
☰
En els casos més productius la cama floral pot donar fins a una vintena de flors, potser més.
L'espata és l'hipsofil·le que embolca la inflorescència fins que, arribades les flors a cert grau de maduresa, s'obre i es van desplegant, amb pedicels de diferent llargària, en aplec umbel·liforme. L'espata és, doncs, una bràctea envolupant. Caràcter present en lliris, narcisos, etc.
☰
A dalt hi veiem una espata inflada, una altra amb les vores ja separades i una primera flor que allarga el pedicel.
☰
Allium triquetrum L. Amararyllidaceae. Al·lòcton naturalitzat. Mediterrani. És una planta de jardineria, àmpliament naturalitzada.
☰
Filloleig. Fan la mateixa fila d'un ceballot: engrossit, bulbós, amb la primera fulla que fa una beina esblaimada a la base, abraçadora de tota la resta de la planta. Observeu-hi la productivitat del filloleig. Hi veiem notable afinitat amb l'estil de les gramínies.
☰
Flors que no ofereixen cap nosa a l'observació. Són 6 tèpals en dos verticils, amb vies verdes, afuades, que no atenyen l'extrem; 6 estams epitèpals i gineceu tricarpel·lar, de carpels concrescents a l'ovari i l'estil, separats en tres brancs estigmàtics.
Tota la planta fa olor d'all.
☰
Tija fistulosa i cantelluda, de secció triangular - triquetre.
☰
Flors geminades, confusionades a tot el llarg del pedicle, una anomalia.
☰
Una altra anomalia, una bractèola.
Text i fotografies: ©️ Romà Rigol