20 de març del 2021

Floracions marçals

Trencant inesperadament la sobrietat hivernal, les floracions marcenques van arribant, gairebé sense adonar-nos-en.
Al març s'acaba l'hivern, però és habitual que el trànsit a la primavera sigui convuls, amb alternança de dies serens i lluminosos, de sol ja novament virtuós, amb d'altres encara mig aclofats i enravenats, precedits per les darreres gebrades nocturnes.
Van quedant endarrere les flors de les plantes de floració hivernal, com la del lliri de neu, la de la gatosa o la de la gatassa, i van arribant les floracions del temps quaresmal avançat i de Sant Josep, quan l'hivern ja és vell i ja som a les portes de la primavera astronòmica.
El roldor Coriaria myrtifolia ja porta els raïmets de flors penjants, però la majoria encara estan tancades; les flors petites de l'aladern Rhamnus alaternus ja fa algun temps que van a tot estrop; les violes Viola alba lleven les primeres flors; aquí i allà hi apareix algun peu de marfull Viburnum tinus florit; les menudes flors del bruc Erica arborea encara són poncellades; als terraprims encara hi queda algun narcís N. dubius tardà; també van a tot estrop les flors de l'espectacular lleteresa Euphorbia characias, mentre que la boscana E. amygdaloides tot just comença a florir; vam veure un peu florit de boix Buxus sempervirens, però la majoria estan defoliats per l'eruga o bé en procés de rebrotada, i amb això ja fan molt; les espècies del gènere Prunus: P. insititia i P. spinosa, de florida incomparableposen núvols de delicada blancor en marges i bardisses; menys vistoses són les flors de la jonça de matoll Carex halleriana, molt abundant.
Viola alba Besser (Viola alba subsp. dehnhardtii [Ten.] W. Becker) fa, pel que hem vist, tres tipus de flors: malreeixides, brevistipitades clistògames i aèries normals.
Flor brevistipitada clistògama de viola de bosc.
Muscari neglectum Guss. i més enllaços penitenciaris. Sembla que deu el seu nom al mesc, però més que almescada diríem que fa olor de cansalada fregida. A la 'Flora Manual...' hi diu que fa olor de pruna, però sempre ens queda el dubte de si es tracta d'efluvis post mortem -els botànics són llorigons d'herbari- o de planta fresca. Sembla que en alguns llocs d'Osca s'utilitzava aquesta planteta per a tenyir les matraques, l'artefacte petador que, emmudides les campanes en temps de solemnial silenci, servia per anunciar la litúrgia, el dijous i divendres sant.
Les florelles superiors, blaves o d'un morat blavenc, són purament escenogràfiques, de reclam visual.
Prunus spinosa L. Flors nectaríferes.
Coriaria myrtifolia L. Raïmets de flors masculines, alguns amb les flors ja una mica obertes que permeten veure-hi les anteres immadures, verd-groguenques. Aquest arbust, abans molt plantat en algunes comarques, fa, en teoria, flors masculines, femenines i hermafrodites. Possiblement sigui andromonoic -flors masculines i flors femenines, amb estams rudimentaris o sense- i proterandre. Exemple de floració molt perllongada.
Aquests raïmets han de créixer encara molt més i d'algunes flors que ara donen tots els llucs de ser masculines, n'han de sortir els estigmes filamentosos.
Euphorbia characias L. és una de les lletereses més vistents de la nostra flora. Ara es troba al cop de la florida; en alguns espais periforestals, alterats i clarers, hi fa grups de relativa extensió. És clar que l'arquitecte d'aquests edificis són les formigues, llépoles reconegudes dels carnots de les llavors de les lletereses.
Carex halleriana Asso, consignat Carex hallerana Asso a 'Flora Iberica', és una ciperàcia típica de l'entorn del lignetum mediterrani, brolles, garrigues, boscos oberts, etc. Però les espiguetes masculines, semblants a pinzells, amb les filamentoses anteres del color de la xeixa, no passen ara gens inadvertides.
De la mateixa família de l'arbocer, les flors del bruc Erica arborea L. també són pengívoles i tenen forma de truc. És interessant que en aquest gènere hi hagi unes espècies principalment entomòfiles i d'altres d'anemòfiles. Segons Arroyo i Herrera (vegeu  Ericaceae-Andalucia), en aquest bruc hi ha una clara tendència a l'anemofília secundària.
Poms de boniques i flairoses flors de marfull Viburnum tinus L. Diuen que és un exemple de romanalla mediterrània de la flora lauroide del terciari.
Euphorbia amygdaloides L. Planta rizomatosa; part vegetativa i generativa separades; ram floral de color verd-groguenc; progressió dels filomes gradual; cicatrius foliars marcades... els mateixos trets que vam veure en el capítol dedicat al marxívol.
Sabadell
Text i fotografies: ©️ Romà Rigol