15 d’abril del 2021

Gymnosporangium en Juniperus communis L.

Només l'hem vist en imatges, però les que recollim avui són fetes per l'amic Albert Molero. Moltes gràcies. Imatges que ens donaran peu a fer una breu aproximació a aquest fong i el seu grup, de biologia prou complexa, atès que així mateix ho reconeixen, precisament, els micòlegs. En terreny tan desconegut i rossoladís adoptem el mode succint, cautelós i epigràfic. Vagi per endavant que el fongs Gymnosporangium són paràsits, perjudicials, perillosos o letals per als hostes. 
 Gymnosporangium és un gènere de fongs de l'ordre Pucciniales. Els fongs d'aquest ordre tenen la peculiaritat de tenir un cicle biològic amb fases i formes molt diferenciades. 
És habitual que aquests fongs parasitin, en les diferents fases de desenvolupament, a dues espècies vegetals, de vegades més, donant formes tan diferenciades que només la persona versada sap atribuir a una única espècie. En cada hoste produeixen espores de diferent tipus. 
Per exemple, Melampsora pulcherrima, molt comú a les tiges i fulles de Mercurialis annua, en una fase diferent parasita o infecta a Populus. 
El parasitisme en diferents espècies hoste permet al fong aprofitar el període de vitalitat adequat de cada espècie parasitada. 
፨ Sobre aquest ordre és interessant el següent enllaç: Taxateca. Orden Pucciniales. 
Gymnosporangium comprèn diverses espècies. La seva determinació segura és cosa de micòlegs i especialistes. El lector interessat pot trobar una guia interessant en aquest enllaç: José Luis Fernández. Clave de identificación de Gymnosporangium en España y Europa. 
Els fongs d'aquest gènere són coneguts d'alguns naturalistes perquè afecten a diferents cupressàcies Cupressaceae, ginebres i sabines, produint-los necrosi a les parts afectades. Però aquests fongs dels ginebres, en forma de banyeta esmussada i força acolorits, prèviament afecten a rosàcies Rosaceae com ara pereres, arços o pomeres, donant formes molt diferents, no tan definides i vistoses, com ara rovells. En aquestes espècies de jardí o cultiu poden ocasionar estralls i la mort de les plantes. 
El cicle biològic d'una espècie de Gymnosporangium el podeu veure, magníficament documentat, en el blog de Joan Bibiloni, 'Sangrando en Verde'.
Sabadell
Text: ©️ Romà Rigol
Fotografies: ©️ Albert Molero