Només l'hem vist en imatges, però les que recollim avui són fetes per l'amic Albert Molero. Moltes gràcies. Imatges que ens donaran peu a fer una breu aproximació a aquest fong i el seu grup, de biologia prou complexa, atès que així mateix ho reconeixen, precisament, els micòlegs. En terreny tan desconegut i rossoladís adoptem el mode succint, cautelós i epigràfic. Vagi per endavant que el fongs Gymnosporangium són paràsits, perjudicials, perillosos o letals per als hostes.
☰፨ Gymnosporangium és un gènere de fongs de l'ordre Pucciniales. Els fongs d'aquest ordre tenen la peculiaritat de tenir un cicle biològic amb fases i formes molt diferenciades.
፨ És habitual que aquests fongs parasitin, en les diferents fases de desenvolupament, a dues espècies vegetals, de vegades més, donant formes tan diferenciades que només la persona versada sap atribuir a una única espècie. En cada hoste produeixen espores de diferent tipus.
፨ Per exemple, Melampsora pulcherrima, molt comú a les tiges i fulles de Mercurialis annua, en una fase diferent parasita o infecta a Populus.
፨ El parasitisme en diferents espècies hoste permet al fong aprofitar el període de vitalitat adequat de cada espècie parasitada.
፨ Sobre aquest ordre és interessant el següent enllaç: Taxateca. Orden Pucciniales.
፨ Gymnosporangium comprèn diverses espècies. La seva determinació segura és cosa de micòlegs i especialistes. El lector interessat pot trobar una guia interessant en aquest enllaç: José Luis Fernández. Clave de identificación de Gymnosporangium en España y Europa.
፨ Els fongs d'aquest gènere són coneguts d'alguns naturalistes perquè afecten a diferents cupressàcies Cupressaceae, ginebres i sabines, produint-los necrosi a les parts afectades. Però aquests fongs dels ginebres, en forma de banyeta esmussada i força acolorits, prèviament afecten a rosàcies Rosaceae com ara pereres, arços o pomeres, donant formes molt diferents, no tan definides i vistoses, com ara rovells. En aquestes espècies de jardí o cultiu poden ocasionar estralls i la mort de les plantes.
፨ El cicle biològic d'una espècie de Gymnosporangium el podeu veure, magníficament documentat, en el blog de Joan Bibiloni, 'Sangrando en Verde'.☰
SabadellText: ©️ Romà RigolFotografies: ©️ Albert Molero