24 d’abril del 2021

'Flora Catalana' ofereix un nou curs d'introducció al coneixement dels briòfits

©️ César Pedrocchi Rius
'Flora Catalana' és un bon recurs, en línia, per a conèixer el catàleg de la nostra flora, però actualment aquesta associació és molt més que una pàgina web. És un projecte ambiciós orientat a aprofundir la implantació territorial i social del coneixement de les plantes, mitjançant una àmplia gama d'activitats i recursos i l'organització de grups locals, amb agendes pròpies. L'associació ofereix una agenda d'activitats de camp de tota mena, conferències, cursos, eines de coneixement, concursos i l'edició d'una revista digital.
En definitiva, 'Flora catalana' és una associació destinada a divulgar i popularitzar el coneixement de la nostra flora, amb dimensió netament social i humana, una parcel·la de la societat que a casa nostra sempre hi ha tingut un espai més aviat marginal.
©️ Romà Rigol
Curs d'introducció als briòfits (molses, hepàtiques i antocerotes). El curs s'organitza en quatre sessions telemàtiques, amb una primera sessió, el diumenge 2 de maig, de presentació dels participants, del curs i del sistema de videoconferència.
Es contempla la possibilitat d'afegir-hi una activitat de camp, però només en el cas que la situació sanitària no ho desaconselli. Els instructors del curs són Miquel Jover Benjumea i César Pedrocchi Rius, experts en estudis de camp.
Miquel Jover és biòleg, especialitzat en estudis de briologia. Es va doctorar amb un estudi sobre Campylopus introflexus, molsa al·lòctona molt estesa.
César Pedrocchi és biòleg, especialitzat en estudis de flora i hàbitats i informes de gestió ambiental.
Per a introduir-se en el coneixement de les molses només cal, al principi, disposar d'una lupa de butxaca, preferentment amb llumet. A qui desitgi desenvolupar aquesta afició li pot anar molt bé disposar d'una lupa estereoscòpica. Al mercat hi ha una àmplia gama de models.
Els dos volums de la guia de briòfits de referència, a casa nostra, obra que va rebre el premi de la Crítica Serra d'Or al millor llibre científic en català, el 2002. La doctora Creu Casas va ser catedràtica de botànica a la Universitat Autònoma de Barcelona (1971) i distingida capdavantera en els estudis de la brioflora catalana. Molts botànics i briòlegs s'han format al caliu del seu acimat mestratge.
Sabadell
Romà Rigol