29 d’abril del 2021

Flors de Primula veris L. subsp. columnae (Ten.) Maire et Petitmengin

Llucs d'un any especial. No diríeu que enguany algunes plantes treuen les flors una mica fora del temps en què solen fer-ho?
No és molt tard per a que la farigola exhibeixi una floració tan exuberant a terra baixa, floració que tradicionalment associem a la setmana santa? No és força tard per a la floració dels cucuts Primula veris a terra baixa, en un barrancó baix de la perifèria del massís de Sant Llorenç?
Hi ha llucs, o ens sembla veure'ls, d'algunes anomalies o desviacions de les mitjanes. Ara bé, cap no resulta tan cridanera -és clar, això si t'acostumes a observar aquests fenòmens- com la manca absoluta de flors de l'alzina. No sembla que l'alzina pugui encara treure flors, a les envistes de maig, o potser sí?. És possible que enguany hi hagi contraanyada forta, però ja veurem.
Hemicriptòfit. És hemicriptòfit -el mot equival a planta mig amagada- la planta que passa el període desfavorable amb gemmes de descans situades al nivell o a prop del terra.
Escap, escapós. S'anomena escap el peduncle exclusivament floral, no foliós. La planta que en duu s'anomena escaposa.
Rizoma, rizomatós. Tija soterrada, llarga o breu, horitzontal o vertical. Primula veris fa rizomes verticals relativament curts o abreujats, amb arrels concentrades que alguns anomenen caulògenes.
Segons el peu i les condicions de l'estació, els cucuts poden fer un sol peu floral o més d'un, com veiem en el de la fotografia.
Dit de forma sintètica, Primula veris és un hemicriptòfit rosulat, rizomatós, escapós, hivernifoli i mirmecocor. El rizoma no cadella (Huguet del Villar, 'Geobotánica', 1929, Labor, pàgina 57).
La primera flor s'emporta l'olor. En fi, si Primula és un nom que significa primer, primera, en al·lusió al fet que és de les primeres plantes en fer flor, a la primavera, sembla que enguany no han estat pas tan primerenques com això.
Sabadell
Text i fotografies: ©️ Romà Rigol