30 de setembre del 2020

Enhorabona, Puri Canals!

 

El president de la Generalitat Quim Torra i Purificació Canals, mostrant el guardó rebut. Fotografia: ©️ Departament de presidència de la Generalitat de Catalunya.

Enguany la biòloga tarragonina Purificació Canals ha rebut la Creu de Sant Jordi 2020, concedida pel govern de la Generalitat de Catalunya. 
El govern català concedeix aquests guardons a entitats i persones que, per les seves trajectòries i activitats, han tingut i tenen un protagonisme destacat en la societat catalana. 
El lliurament de les Creus de Sant Jordi d’enguany es va fer el 21 de setembre, al Palau de la Generalitat, en acte presidit pel president del govern, Quim Torra, i en les condicions de discrecionalitat imposades per l’epidèmia.
És important reconèixer públicament la feina de les persones i entitats que treballen per al bé general de la comunitat. Puri Canals ha dedicat bona part de la seva trajectòria a la defensa del medi natural i a la necessitat d’elevar aquesta defensa al nivell preeminent que li pertoca. Perquè, com tots sabeu, el medi natural no és un escenari que triem i visitem, com l’escenari d’un teatre, amb uns horaris, una il·luminació i unes tramoies, sinó que és l’entorn mateix que fa possible la vida de tots i de la comunitat.
No és aquesta, justament, la paradoxa més sorprenent? La defensa de la nostra llar, de la nostra casa, de la hyle que bressola la humanitat, resulta, en la nostra societat actual, xocant, incòmoda, fins i tot enutjosa. 
Per això és important reconèixer la tasca de totes aquelles persones que lluiten per denunciar que no podem seguir sostenint la nostra societat amb uns pilars bastits en la destrucció i el maltractament.
 
Els nostres semblants no són els nostres parents, ni els amics, ni els coneguts, ni els desconeguts, sinó tota la comunitat del planeta, inclosa la hyle de les engrunes desanimades, que, al capdavall, de les engrunes minerals som i venim tots.
Copiarem, fil per randa, l'article que Lluís Xavier Toldrà va dedicar a la guardonada, al número 38 de la revista 'L'Agró Negre', publicada per DEPANA, la Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural.
"Us volem fer avinent que l'ex presidenta de DEPANA ha estat guardonada enguany amb la Creu de Sant Jordi. Un premi que l'honora per la seva trajectòria personal i professional, del qual ens n'alegrem profundament. Doctora en biologia, va començar l'activisme a la seva Tarragona natal com a membre del grup excursionista de la ciutat 'L'aglà', amb, entre d'altres, l'oposició al mini-transvasament de l'Ebre i la defensa de l'espai litoral de la Punta de la Móra.
Posteriorment va ingressar a la junta de DEPANA, tot possibilitant la Lliga d'entitats al 1992, i esdevenint-ne presidenta del 1994 al 2010. Durant el seu exercici l'entitat va obtenir el primer projecte Life a Catalunya destinat a una ONG (precisament adreçat a la conservació de la Punta de la Móra), a banda d'encetar una intensa tasca de caire internacional. També va ser vicepresidenta de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura UICN durant quatre anys, tot aconseguint que el Congrés Mundial d'aquest organisme se celebrés a Barcelona durant el 2008.
Actualment presideix MedPan, l'entitat que aplega els gestors de reserves marines mediterrànies, amb seu a Marsella. És una de les primeres autoritats mundials en conservació d'espais marins i litorals i una referència en la temàtica del canvi climàtic. Actualment és vocal del Consell assessor per al desenvolupament sostenible (CADS).
Aquest reconeixement fa justícia a una vida dedicada a la natura i la seva defensa, cosa que era increïble que fins ara hagués passat despercebuda per als nostres governants. Mentre preparem un article més ampli sobre aquest premi, la nostra més sincera felicitació!
©️ Lluís Xavier Toldrà. 'L'Agró Negre'. DEPANA.
Fotografia: ©️ IISD Reporting Services.
Clouem aquest capítol amb el missatge de Puri Canals dirigit a DEPANA, del 22 del corrent, l'endemà del lliurament dels guardons:

"Benvolgudes/benvolguts:
Com ja sabeu, com a mínim per l'Agró Negre, enguany la generalitat ha tingut la idea d'atorgar-me la Creu de Sant Jordi per la meva trajectòria professional com a biòloga, però en particular per la dedicació al Medi Ambient i la conservació marina i costera.
En tots aquest anys de treball i d'activisme són moltes les hores que vaig fer aquestes activitats en nom de DEPANA, compartint esforços, i també algun que altre triomf, amb vosaltres i altres persones que han col·laborat amb l'entitat. No puc fer-ne la llista perquè seria massa llarga, ni tinc les adreces de tothom, però els que esteu en aquest correu, segur que compliu, en diferents moments, per diferents motius, de forma directa o intensa, amb aquestes condicions.
Cap de les coses que fem a la vida la fem sols (només morir) i, és la suma d'esforços individuals, que esdevenen esforços col·lectius, el que fa avançar les societats i les transforma. Tant de bo el reconeixement d'aquest treball de conservació de la Natura -en altres temps no gaire allunyats criticat i atacat- esdevingui quelcom normal i una prioritat pel país. I que siguem moltes les persones i les entitats reconegudes per aquest motiu.
M'hauria agradat poder convidar-vos a tots a l'acte d'ahir, o com a mínim a una representació de DEPANA, però només mon pare ha pogut acompanyar-me (i excepcionalment mon tiet per portar-li la cadira de rodes). Sense DEPANA, moltes de les meves activitats en aquest camp no haurien estat possibles, és per això que vull compartir amb tots valtros aquest reconeixement i agrair-vos el camí fet conjuntament.
Encara que no es vegi estic ben somrient darrera la mascareta.
Seguirem treballant. Que encara ens queda molta feina!
Fins aviat. Una abraçada.
Puri"
Sabadell
Romà Rigol