2 de maig del 2021

Asparagàcies mollars o passar garsa per perdiu

Algunes plantes fan llucs tendrals ben diferents als ben desenvolupats. Són frescos, turgents i suculents; a més, estan mancats encara de fulles normals i per això es veuen tan diferents. Aquests llucs tendrals s'anomenen turions. En fan els esbarzers Rubus, el llúpol Humulus i altres plantes de les que fan tornes (en cast. cundidoras).
Avui veurem llucs tendrals o turions de dues asparagàcies Asparagaceae: el galzeran Ruscus aculeatus i l'esparreguera silvestre Asparagus acutifolius, però els veurem en veïnatge natural, eixint l'un al costat de l'altre, reforçant, d'aquesta manera, un seguit de curioses afinitats. Vegem-les epigràficament:
      • Ambues són de la família Asparagaceae.
      • Ambdues són rizomatoses.
      • Relluquen abundosament.
      • Comparteixen ambient, boscos i vorals.
      • S'assemblen, sobretot per la tendror mollar i les fulletes primordials, com esquames.
      • Els espàrrecs són mengívols i apreciats; els turions del galzeran són semblants, també en això, segons diuen.

Turió de Ruscus aculeatus. Emergeixen amb un empenta insospitable, elevant-se, sempre o gairebé, per damunt dels brots ja fets.
L'arreplega d'espàrrecs és una afició molt popular. Menjats així, en fresc, són molt bons.
Els turions de les dues asparagàcies, costat per costat, galzeran a l'esquerra, esparreguera a la dreta. Aquell dia vam veure un home -per cert, no va tornar la salutació ni tampoc el gest- amb un bon manat d'espàrrecs. O potser passava garsa per perdiu? 
Sabadell
Text i fotografies: ©️ Romà Rigol