22 de novembre del 2020

Una alga de color taronja: Trentepohlia sp.

La natura ens ofereix moltes sorpreses; generalment no tenim prou consciència ni prou traça per a saber apreciar-les. Però probablement tots nosaltres tinguem algun lluc de llibertat que ens permeti, per exemple, aturar-nos i observar una branqueta entapissada d'una alga filosa, com aquesta.
Lloc. Torrent del Castelló, a prop del veïnat de les Arenes, municipi de Castellar del Vallès (Vallès Occidental). Talús argilós obac, humit. Gresos eocènics.
Superfícies clapejades, aigualoses, policromes i relluents. Els petits coixinets de color taronja són d'una alga clorofícia. Les gotes brillants i de color mel són d'algun cianobacteri de la família Nostocaceae (Cl. Cyanophyceae). Aquestes cianofícies es coneixen com a 'gelatines de terra' o 'merdes de bruixa'; formen masses gelatinoses en el terra, després de les pluges.
Aquests clapejats acullen organismes de mena i organització molt diversa, líquens, algues, cianofícies, hepàtiques, molses... 
Branqueta entapissada per una alga rica en pigments de color taronja -hematocroms-, Trentepohlia sp. Vista amb una lent mostra un aplec dens, com un tapís o gespa, de filaments prims, sinuosos, esbrancats. Sembla que l'espècie T. aurea és força comuna. Algues d'aquest gènere són ficobionts en alguns líquens. La branqueta porta també un aplec de cèl·lules massives d'una cianofícia gelatinosa, probablement una nostococàcia. A l'esquerra hi destaca la molsa Ctenidium molluscum (Hedw.) Mitt., comuna, semblant a una falguereta -filicoide-, amb tons daurats, de xampany, a les vores.
Sabadell
Text i fotografies: ©️ Romà Rigol