8 de novembre del 2020

Senecio erucifolius L.?


Fent una volteta per la riba del riu Ripoll, quan les limitacions de viatjar van fer que els espais d'esbarjo periurbans fossin excepcionalment freqüentats, vam trobar una herba de fulla molt retallada que, en aquell moment, ens va semblar que no havíem vist mai, abans. Els que no tenim un ampli coneixement de flora ens trobem sovint amb això, una planta qualsevol que ens resulta desconeguda.
Tot sovint hi veiem algun aspecte que ens resulta orientador o ens ho sembla. En aquest cas, unes fulles així retallades les associem immediatament a una família, la de les compostes, perquè en aquesta família són moltes les plantes que presenten divisions d'aquest estil, és a dir, la combinació de divisions profundes i múltiples amb d'altres de menors.

Si en el primer moment vam pensar en el gènere Artemisia, tot seguit vam considerar també el de Senecio i d'altres. Valorem que es pugui tractar de Senecio erucifolius. En aquest estat, en verd, i sense conèixer la planta, ho deixem així, amb totes les lògiques reserves.

Indument araneós. Al revers de la fulla hi ha un tapís irregular de pèls embullats, semblant a teranyines o a fines fibres de llana.
Aquest lluc incert haurà de ser complementat, un dia o altre, amb el que ens pugui llevar la incertesa.

Sabadell
Text i fotografies: ©️ Romà Rigol