19 de març del 2020

Felicitacions a dos botànics

Aprofitarem avui, dia de Sant Josep, per a felicitar a dos botànics que es diuen Josep. Ho farem tot recordant dos llibres primerencs.
Josep Vigo és una figura preeminent de la botànica catalana actual. Creiem que, en certa manera, ha continuat el camí del seu mestre, Oriol de Bolòs, molt orientat a l'estudi de la fitogeografia.
Consignarem uns enllaços d'uns documents que, molt millor que les relacions de les obres publicades o de les distincions rebudes, testimonien perfectament l'esperit i el lluc escotorit d'aquest geobotànic.
Entrevista a 'Flora Catalana'. pdf
'Video: 15 minuts amb Josep Vigo'

'La vegetació del massís de Penyagolosa' és la tesi doctoral de Josep Vigo, publicada per l'IEC el 1968. La tria del lloc va ser suggeriment d'Oriol de Bolòs, director de la tesi. El 2018, 50 anys després de la publicació, l'ajuntament de Vistabella del Maestrat va celebrar-ne la commemoració retent un homenatge al botànic ribesí.

FELICITATS JOSEP VIGO!


L'editor de la revista 'Miconia', Josep Nuet, ha estat un mestre i un referent per a l'autor d'aquest blog. Per això mateix i perquè el catàleg de les seves activitats és tan ampli, ens limitem a dir que és coautor de la 'Flora de Montserrat' i que són de la seva mà els mapes corològics de la 'Flora dels PPCC', fets amb l'excepcional finesa manual que el caracteritza.
Aquesta florella de Josep Nuet és, possiblement, tan poc coneguda com la mateixa muntanya que va estudiar. La tria del lloc revela prou bé el seu tarannà i la convicció que no hi ha paisatge, per menor que ens pugui semblar, que no sigui mereixedor d'estima i atenció. Els breus articlets d'aquesta florella tenen l'admirable senzillesa i precisió dels seus esbossos de camp. El lector que ho sap valorar pot, així, llegir amb esplaiosa delectança una simple flora com aquesta.

FELICITATS JOSEP NUET!


Sabadell
Fotos i texts: ©️ Romà Rigol