Els camps de secà sembrats de cereals d'hivern, molt comuns al llarg del nostre territori, ofereixen, a la primavera, una verdor intensa i ufanosa. A l'atracció dels sembrats s'hi afegeix la de les plantes dels marges i camins, juntament amb les que, poc o molt confinades en els retallons de terra no cultivada, són exponents de la vegetació natural de la zona.Introducció geogràfica. El llogarret de Civit, modestament acimat en un pujol que trenca les aigües de dos barrancons esborradissos, pertany a Talavera de Segarra i es troba justament enclavat al capçal de la conca de l'Ondara.
26 d’abril del 2022
Pels camins de Civit i Talavera (La Segarra)
Etiquetes:
Boraginaceae,
Brassicaceae,
Leguminosae,
Liliaceae,
Pinaceae,
Poaceae,
Ranunculaceae,
Reports,
Rosaceae,
Umbelliferae
21 d’abril del 2022
Un exemple de clandestinitat: Fritillaria pyrenaica L. subsp. boissieri (Costa) Vigo et Valdés a les muntanyes d'Ordal
Com vam veure al capítol anterior, al tossal del Roc de Forellac hi vam fer un estudi botànic local i intensiu. Aquest tipus d'estudi permet fer-se una bona idea de la fenomenologia de les plantes, punt d'especial interès en la bulbosa que ens ocupa avui.
20 d’abril del 2022
Retorn al Roc de Forellac (muntanyes d'Ordal)
Dedico aquesta conversa a l'amic Valentín González, que durant la llarga campanya d'estudi d'aquest tossal, ja fa més de 15 anys, va tenir la paciència de comportar a l'autor d'aquestes ratlles.☰Introducció. Les muntanyes d'Ordal són la continuació, vers l'interior, del massís litoral de Garraf. Els dos sectors formen una mateixa unitat geològica.Es troben emmarcades per les següents poblacions: a ponent de Corbera de Llobregat, al sud de Gelida i al nord del corredor enlairat on es troba enclavat el poblet d'Ordal.Amb quatre mots es pot resumir la fesomia de la zona: zones rocoses, quasi nues, de dolomies cantelludes; brolles i garrigues; grans extensions de pinedes de pi blanc; i les pedreres, enormes terrabuits d'enlluernant claror.Hi havíem anat molt sovint, a aquest tossal dolomític i garriguenc, amb l'amic Valentín González, de l'ERB, durant una llarga campanya de prospecció florística que culminà en un catàleg- el que se'n diu una 'flòrul·la', o sigui una flora molt local- i un breu article sobre la vegetació, publicat a la revista 'Muntanya' (nº 886, desembre de 2009, pàgines 14-21), editada pel Centre Excursionista de Catalunya. L'article va rebre una distinció d'aquesta entitat.
Etiquetes:
Amaryllidaceae,
Boraginaceae,
Brassicaceae,
Caryophyllaceae,
Cistaceae,
Convolvulaceae,
Cyperaceae,
Euphorbia,
Euphorbiaceae,
Labiatae,
Leguminosae,
Poaceae,
Primulaceae,
Ranunculaceae,
Reports,
Scrophulariaceae
12 d’abril del 2022
Noves lleves de nadaletes Narcissus dubius Gouan i altres flors temporeres
Ampli recull d'imatges del narcís de codina Narcissus dubius Gouan. Veurem alguns aspectes de la morfologia d'aquest geòfit de primavera, emparentat amb Galanthus.
El tema de les plantes que viuen a les codines de Sant Llorenç del Munt, ja l'hem tractat altres cops i és recurrent en aquest espai nostre, ben justificadament al nostre parer, atès que ofereixen una flora variada, rica i molt interessant, en alguns casos estrictament lligada a les condicions particulars dels terraprims, en d'altres simplement associades a espais oberts i escassament poblats.Particularment interessant és comprovar com n'és de variat l'estil de vida i la fenomenologia de les plantes dels terraprims; damunt d'un fons de plantes sempre presents, però actives o adormides, segons el període de l'any, hi ha una flora críptica, d'expressió temporània, atractiva justament per aquest caràcter fantasmal: les plantes i les flors d'aquests llocs no les trobareu, no, quan a vosaltres us vagarà. Al contrari, per a veure les flors dels petits teròfits i de les bulboses -geòfits-, cal estar una mica amatents i procurar d'evitar de perdre passada.
Etiquetes:
Amaryllidaceae,
autogàmia,
codina,
Crassulaceae,
geòfit,
Iridaceae,
Labiatae,
Molses,
ovari ínfer,
Ranunculaceae,
Reports,
Sant Llorenç del Munt,
Saxifragaceae,
Sedum,
teròfit
8 d’abril del 2022
De la gatosa Ulex parviflorus Pourret: el llegum, la grana i el seu carnús
Apunts carpològics. Un cop més, un breu capítol de caràcter morfològic que ens permetrà veure el fruit en llegum de la gatosa Ulex parviflorus Pourret i la seva llavor, ornada amb un carnús força vistent.
Etiquetes:
dehiscència,
Fitografies,
formigues,
Labiatae,
Leguminosae,
llavor,
mirmecocòria
4 d’abril del 2022
Entrellucs entre gotes a l'Ordal
Roïnes. Les gotes de març són dolces prometences. Si normalment portem retard, o sigui que passa un temps entre el dia d'activitat a la natura i el de la publicació de les impressions, ara encara més, de manera que veurem si ens posem al dia aviat. També em passa això perquè vaig peixant, mentrestant, algun tema de més llarg recorregut.Aquests entrellucs són de principis de març, d'un dissabte que vaig aprofitar per a fer un curt passeig pel voltant del poble d'Ordal, mentre queia una roïna d'aquelles que, de tan fines, gairebé no es noten. Però per prudència les fotos les vaig fer amb el telèfon portàtil.
Etiquetes:
Caprifoliaceae,
cecidi,
Cupressaceae,
eleosoma,
formigues,
mirmecocòria,
Reports
3 d’abril del 2022
On the growth form and seeds or Plantago albicans L.
Abstract. Specimens of Plantago albicans L. with stem and stipe are observed and illustrated.
This aspect could be related to the mesological conditions.
They are little sprouted shrubs, like a small tree.
We notice some possible ecological implications as regards this aspect.
Likewise, some cases in a lying position are examined, with separate buds like stolons/ runners.
As well as that, we observe root-shoots when the root is uncovered or near the surface, rhizome-like.
We notice the mucilaginous halo of the hydrated seeds and its adhesiveness/ stickiness capacity, the latter being the subject of some ecological assessment.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)