18 de febrer del 2020

Els 'domatia' de l'aladern Rhamnus alaternus L.

Dissabte passat vam tenir-ne la primera notícia i va suscitar un interès esbargívol, inesperat i general, quan observàvem un aladern florit. El company de l'ADENC Alfred Bellés ens va comentar, mentre fèiem una passejada naturalista, que les fulles de l'aladern tenen uns grànuls camussos, uns bonys al dessobre i uns clotets al dessota.
Després el biòleg de Crevillent Abraham Mas, present a la passejada, ens ha comunicat interessants clarícies (1) sobre aquest punt que, per ser del camp de l'estudi dels petits artròpodes, ens limitarem a presentar de forma succinta, tot il·lustrant-lo amb unes simples imatges, atès que la fàunula que hi és involucrada és desconeguda per nosaltres i, a més, d'una talla massa exigua per a que puguem copsar-la.

La floració de l'aladern ja ha començat i, per a no perdre passada, aprofitem per fer autopropaganda i donar l'enllaç de l'entrada que li vam dedicar. Veureu que aquest arbret pot constar, segons les fonts, com a dioic o hermafrodita. Per molt que semblin oposades aquestes apreciacions, creiem que ambdues són encertades, alhora que parcials, perquè, com passa en molts casos, hi ha pseudohermafroditisme o dioècia funcional. Ho vam veure amb una mica de detall en el document que trobareu en aquest enllaç.

Els domacis. Exemplar femení amb les flors fecundades. Hem marcat amb punts grocs els quatre bonys camussos i asimètrics corresponents als habitacles -domatia- dels àcars o altres invertebrats.

Molt abundants. Exemplar de flors masculines o pseudohermafrodites. Els punts grocs indiquen la localització dels 'domatia', als forcalls dels nervis inferiors de la fulla.
Efectivament, una presència tan abundant d'aquests minúsculs iglús foliars suggereix que la relació entre els invertebrats i la planta deu ser sòlida i ben afermada. J. Simón López-Villalta apunta, a l'obra consignada a la nota (1), que podria tractar-se d'una romanalla de l'antiga flora del Tethys, atès que, segons es diu, els domacis són propis de plantes tropicals i subtropicals.

Domatia (pl.). Sembla que aquest és el nom: habitacles, cases, triat per a aquest fenomen (2). Són clotets de la fulla on hi crien alguns àcars o altres invertebrats. No es consideren cecidis, segons es diu. Es creu que els àcars o altres invertebrats estatjats en aquests closos foliars són beneficiosos per a la planta, perquè la podrien defensar de l'atac de petits fitòfags. Sí, avui tocava adoptar el tractament condicional, perquè sembla tractar-se d'una matèria tan ombrívola com ho deu ser l'interior d'aquests habitacles.

On surten? A la làmina de les fulles de Rhamnus alaternus L. Es localitzen als entreforcs dels nervis, al primer i segon de cada hemilimbe o bé només en un sol nivell, però, pel poc que hem vist, sempre aparionats.
La boca del clotet està obstruïda per pèls entrelligats, en disposició no molt densa, tirant a laxa. Al dedins hi hem endevinat, en alguns dels clotets observats, alguna cosa semblant a un ou xarbot o la muda abandonada d'una trasmudança.
Una estreta barbacaneta o voladís, a la vora de l'entreforc, sembla oferir un sopluig una mica precari als domacis.
A la cavitat inferior s'hi endevina, blanquinosa, alguna possible resta dels estadants. No hi hem vist cap traça o engruna que oferís indicis d'animació.
(1) L'amic Abraham ens ha passat uns retalls de l'obra 'El monte mediterráneo. Una guía para naturalistas. Julián Simón López-Villalta. Editorial Tundra.' Aquest autor proposa considerar com a mutualisme la relació establerta entre els àcars i l'aladern.
(2) Pius Font recull, al seu 'Diccionario de Botánica', la paraula domacio.

Sabadell
Texts i fotografies: ©️ Romà Rigol