26 de gener del 2021

El torrent de Colobrers (2): plans i observacions

En el capítol d'avui sobre el torrent de Colobrers hi fem algunes consideracions de caire social. Ho exposem de forma epigràfica. No és el camp i l'estil normal d'aquest blog. Ha estat inspirat en una constatació que tothom pot fer. El torrent de Colobrers es mereix alguna cosa més que ser un parc periurbà, perquè, deixant de banda les grapejades i estoloníferes tipologies que gasta el personal de l'administració, aquest torrent funciona ara com un parc periurbà.
Marc de gestió. És sabut -també l'actual alcaldessa ho ha expressat- que en aquest torrent hi concorren unes circumstàncies que no són fàcils de gestionar: hi ha una intensa afluència de persones, fins i tot massiva alguns dies festius, en un espai que es caracteritza per tenir el dinamisme propi dels barrancs estrets, amb periòdiques pulsions rampelludes.
Parc Fluvial del Ripoll. El tram final del torrent de Colobrers s'integra en l'àmbit del 'Parc Fluvial del Ripoll'.
Aquest parc de l'ajuntament de Sabadell és un pla integral d'ordenació i rehabilitació del riu i de la ribera, en el tram del municipi. Hi són implicats tots els aspectes relacionats amb el riu, la qualitat ambiental general, l'ordenació física de l'espai, les hortes, la rehabilitació de construccions històriques, industrials i d'altres tipus, etc.
A la pàgina de l'ajuntament de presentació del 'Parc Fluvial del riu Ripoll' hi llegim que es caracteritza per la convivència de cinc àmbits d'interès específic al seu interior: parc cultural, parc industrial, parc d'horta, parc de lleure i parc natural.
Ara bé, tenim dubtes de si hi ha realment una ordenació física del parc fluvial amb terrenys adscrits a cadascun d'aquests diferents parcs, o si aquests parcs corresponen a tipologies exclusivament administratives.
Quan cliquem a l'epígraf 'Parc natural' hi trobem aquest text retallat a dalt i dos paràgrafs més, de caràcter geogràfic. Sembla, doncs, que els creadors d'aquesta figura no han definit cap àrea específica com a parc natural.
'El parc Fluvial del Ripoll' té, doncs, entitat i dimensió administrativa. S'integra en una entitat superior, l'anomenat 'Rodal de Sabadell', ordenadora de bona part de la franja perimetral de la ciutat, els espais agroforestals de l'entorn immediat.
L'anomenat 'Rodal de Sabadell' és una entitat territorial i administrativa. Comprèn els espais agroforestals no urbanitzables del municipi.
Sembla que l'Espai d'interès ecològic-paisatgístic -fotografia- és un títol informatiu que no correspon, que sapiguem, amb cap figura administrativa.
Aquestes entitats administratives de caràcter general són plans institucionals dels principis generals que han d'inspirar qualsevol activitat o intervenció en aquest territori.
Precisament es van crear, també, per a que cap espai d'aquesta franja no quedés fora de l'empara de les directrius d'aquestes figures.
Plafó del 'Parc Fluvial del Ripoll', a l'entrada situada al camí de can Moragues.
L'ajuntament de Sabadell va publicar l'any 2007 un 'Pla especial de protecció del patrimoni de Sabadell' (PEPPS), que va comptar amb Josep Germain, conegut membre de la ICHN, en el nombrós equip redactor. En aquest pla hi són considerats el patrimoni natural, l'arqueològic i paleontològic i l'arquitectònic.
En aquesta memòria hi llegim:
"...s’ha procedit a realitzar la tasca d’identificació i delimitació dels diferents components del medi natural als quals s’ha atorgat valor patrimonial."
En aquesta memòria s'hi presenten uns espais d'interès mediambiental (EIMA). Hi són considerats 11 espais amb categoria de sistema, entre ells el 'sistema del torrent de Colobrers'.
Tot seguit es proposen els elements amb interès mediambiental (eIMA) en diverses categories: zones d'interès ecològic; zones urbanes de valor mediambiental; cursos fluvials; arbres; fonts, mines, recs i sèquies; hortes; i talussos del Ripoll.
D'aquesta manera, el torrent de Colobrers s'inclou en d'altres dos d'aquests elements, el de 'zones d'interès ecològic' i el de 'cursos fluvials'.
No entrarem pas a valorar aquestes curioses classificacions, fora de dir que sembla que s'hi barregin mocadors amb armaris, que, d'altra banda, ja teníem en una altra habitació.
En el PEPPS s'hi recull algun record del 'Pla General Municipal d'Ordenació de Sabadell' (PGMOS, refós el 2000), com el text següent relatiu a la categoria parcs ecològics paisatgístics:

De manera que el títol 'espai d'interès ecològic-paistagístic' que hi ha a la placa d'entrada al torrent de Colobrers potser correspon a classificacions del PGMOS.
Fixem-nos que el text del retall s'expressa amb un voluntariós l'Administració vol garantir i potenciar.
Al seu torn, l'ajuntament de Castellar també va publicar, el març de 2007, un 'Pla de gestió de l'espai natural d'interès local torrent de Colobrers (Castellar del Vallès)', elaborat en conveni d'assessorament territorial acordat entre la 'Fundació Territori i Paisatge' i l'ajuntament.
Redactat per Josep Germain, aquest pla és una monografia de perspectiva fisiogràfica força completa i s'hi inclouen algunes dades molt precises, com ara cartografia d'alguns elements interessants, de punts conflictius, etc.
S'hi recull també que tant el CREAF com l'ADENC, en la seva proposta de pla per a la conservació de la biodiversitat de la plana del Vallès, destaquen especialment el valor de corredor biològic del torrent de Colobrers.
Aquest pla tenia una assignació pressupostària pròpia i el compromís de fer-ne valoracions anuals. Incloïa un apartat final interessant, amb la definició d'una sèrie d'objectius precisos, desgranats en projectes concrets.
Aquest pla afecta al curs superior del torrent. Com sabeu, el tram final, de la font de can Moragues al conflent amb el Ripoll, pertany al municipi de Sabadell.
Algunes observacions. Ja es veu que tot plegat és força confús. Del vist fins ara podríem dir que de catalogacions i tipificacions anem prou ben servits, com sol ser costum.
Però sí que s'hi deixa notar, en general, molt poca o quasi nul·la concreció sobre el significat de les proteccions que s'hi inclouen. S'evita, en general, el compromís d'assumir algunes restriccions o limitacions precises.
D'altra banda, l'ús d'una terminologia molt magrejada, genèrica i abstracta, del tipus espai d'interès ecològic-paisatgístic, no ajuda gaire.
Qualsevol persona pot demanar-se quins són els motius que fan que un espai sigui qualificat així; i també, naturalment, si una qualificació d'aquest estil atorga a l'espai l'empara d'alguna protecció específica.
Reivindicar la categoria natural. L'abús d'aquesta mena de tipologies es podria compensar utilitzant-ne d'altres de concretes.
Si sembla que hi ha acord força general en que el tret més destacat i visible de la natura de l'entorn de Sabadell són les gorges i terrasses fluvials, no seria interessant utilitzar una expressió o títol que ho recollís?.
Les gorges i terrasses de la vall del Ripoll no són un segell, una marca molt característica i típica de l'entorn de Sabadell? 
Una categoria de caire físic i entenedora d'aquest estil té la virtut de poder incloure els espais naturals que, pel motiu que sigui, es considera que tenen atributs naturals destacables, espais que, sinó tots sí la majoria, ja estan relacionats en els plans que s'han esmentat.
Introduir novetats en els noms no arregla res, és clar, però ajuda. Per exemple, el visitant de Colobrers que trobés un rètol d'aquest tipus:
                   Gorges i terrasses fluvials
                     Torrent de Colobrers,
sabria o s'adonaria, de bell antuvi, que l'indret és destacable per aquests caràcters geogràfics.
Unitat i més claredat. En aquesta categoria s'hi podrien integrar aquells espais, ja ben coneguts i consignats en tota mena de literatura, que es poden considerar espais naturals locals. D'aquesta manera la categoria general quedaria molt ben caracteritzada i, sobretot, tindria una dimensió natural ben recognoscible, mentre que en la situació actual aquesta dimensió sembla mig escamotejada, sobretot perquè aquella rastellera d'àmbits específics: parc cultural, parc de lleure, etc. que reconeix el 'Parc Fluvial', sembla que es proposa com una amalgama indestriable o, si nés no, així ho percep qualsevol visitant.
Estudis. No coneixem prou el medi. En el pla de gestió del torrent de Colobrers de l'ajuntament de Castellar hi ha, a la part final, unes disposicions d'objectius i projectes.
Un dels objectius establers era fer el catàleg de la flora del torrent. En tota classe d'ordenacions del territori és essencial tenir un coneixement, el més exacte possible, de la flora i la fauna, entre d'altres coses per a saber quines són les espècies que gaudeixen d'algun estatus de protecció, si n'hi ha. 
En posarem un exemple. Hi ha algun estudi de la brioflora dels degotalls del torrent? Només l'estudi dels especialistes permet puntualitzar quines espècies s'hi fan i si n'hi ha que, per la seva escassa dispersió, raresa o grau d'endemicitat, mereixen o ja tenen assignat algun estatus de conservació o protecció.
Però, més enllà de les espècies que els experts consideren valuoses, caldria ser conscients que per a gestionar cal primer saber i conèixer a fons; i assumir que els espais agroforestals dels entorns històricament poblats són molt valuosos per a la millora de la qualitat de vida dels habitants de ciutats, viles i pobles.
Al pont del camí que comunica la Torre Turull i Can Moragues s'hi troben els dos termes, el de Sabadell i el de Castellar. A l'altra mà del torrent hi ha la popular font de Can Moragues.
 
Freqüentació excessiva. La cura, l'atenció i l'interès es cultiven i no sembla que hi pugui haver cap altra manera de millorar. Es cultiven fent, per exemple, programes d'educació ambiental i editant guies de divulgació dels valors de cada indret.
Els gestors de l'administració saben que són les entitats socials, excursionistes, acadèmiques, ecologistes, etc, amb veritable implantació social, les que poden desenvolupar aquestes tasques d'educació ambiental i insuflar una mica de saba vital als desanimats plans d'ordenació territorial.
Som conscients que l'ajuntament té -o tenia, per les circumstàncies excepcional actuals- un programa d'activitats per a les escoles i que ha col·laborat amb entitats com la Unió Excursionista de Sabadell.
Creiem que seria molt interessant que l'ajuntament organitzés, en col·laboració amb alguna entitat social, un servei de guia per a fer l'itinerari de natura que tot seguit valorarem, sobretot diumenges i festius. 
Una proposta de baix cost. En definitiva, el torrent de Colobrers és el lloc ideal per a desenvolupar un itinerari de natura, entre d'altres coses perquè ja té una delimitació espacial natural; només caldria fer-hi algunes previsions. Marcar uns punts d'interès determinats i observar unes pautes que assegurin la protecció física de l'espai.
Per a desenvolupar aquest programa caldria:
1. Que un grup d'entesos en ciències naturals i educació ambiental determinessin la selecció d'alguns dels temes de més interès que el torrent exemplifica (les mines d'aigua, la tosca, litologia, temes de sedimentologia, etc).
2. Elaborar una guia de divulgació, amb una presentació general i un desenvolupament sintètic de cadascun dels temes seleccionats, temes a observar en punts determinats del recorregut.
3. Abalisar adientment aquests punts i tot el recorregut.
4. Adaptar aquesta informació a tots els dispositius que es considerin oportuns.
5. Instal·lar uns panells informatius actualitzats i prendre altres mesures bàsiques que no cal detallar, com ara considerar l'espai no apte per a fer-hi pràctiques esportives, inclòs el córrer.
Per un altre caràcter. Aquesta mena de plans d'activitats no eviten, és clar, determinats problemes. Però tenen la gran qualitat de poder fer que l'espai agafi un altre caràcter, una mica diferent al d'un parc periurbà, amb el foment de la cura, el respecte, l'estima i l'interès pel medi. El torrent de Colobrers bé s'ho mereix.
Sabadell
Text i fotografies: ©️ Romà Rigol