15 d’octubre del 2020

Fecunditat clandestina (clistogàmia) en Amelichloa caudata (Trin.) Arriaga & Barkworth

Vam tractar aquest tema en un article dedicat a aquesta poàcia neotropical: 'Amelichloa caudata (Trin.) Arriaga & Barkworth a la ribera del Besòs i del Mogent', publicat a la revista 'Miconia', editada per l'amic Josep Nuet.
Ens decidim a tornar sobre aquest punt perquè és molt bonic, no gaire conegut i, sobretot, no gens documentat, precisament degut a la clandestinitat del fenomen. I això que de poàcies clistògames n'hi ha un cabàs; però cal furonejar una mica per a veure-ho.
Amelichloa caudata (Trin.) Arriaga & Barkworth. Neotropical allochtonous. Cleistogamy. Clandestine fertility. Abundant hidden seeds. Cauline axillary seeds. Basilar axillary seeds. Spikelets fitted.
Hem tingut l'oportunitat, a més, de trobar algun exemple de notable fecunditat -tres panícules en un peu- i per això ho hem titulat així, en comptes de titular 'reproducció clandestina', que és pròpiament el que significa la clistogàmia, reproducció d'una flor tancada o oculta. De manera que, pel que fa a imatges, no hem fet cap manlleu d'enlloc i totes les d'aquesta entrada són inèdites.
D'altra banda, aquesta estipa forruda ja ha merescut abans algunes notes en aquest espai, de manera que convidem al lector amistós a comprovar-ho, mitjançant el cercador o les etiquetes.
©️ Romà Rigol 
Nomenclatura. Aquest punt, un xic carregós, l'hem vist ja altres cops, però el refresquem per a qui no estigui al cas. Si reportem aquesta estipa amb el nom Amelichloa no és res més que una pura convenció, com qualsevol altra. I potser perquè sembla que ja és general, o gairebé, el criteri que és prou admesa i fonamentada la segregació del gènere Stipa; Aymerich i Sáez també recullen el nom de les agrostòlogues americanes, en el seu actualitzat i valuós catàleg de plantes al·lòctones (vegeu-ne l'enllaç al capítol 'Marginalitat i documentació').
Finalment, també C. Romero li dona prioritat a aquest nom, en el seu magnífic catàleg sistemàtic 'Las gramíneas de la Península Ibérica e Islas Baleares'.
El lloc. Marge de camí, molt a prop del torrent de Can Salvi i de Can Jaume Magre, a l'espai rural de Gallecs (el Vallès Occidental). Marginalitat clarament suggeridora. Vegeu-ne detalls al nostre article.
Fenologia. Les mates d'aquesta tofuda estipa es troben ara en plena represa de l'activitat vegetativa, quan algunes encara duen les restes de les inflorescències de l'any i, tot i que molt escasses, algunes cariopsis encara pengen de les panícules seques.
El filloleig ara és molt intens i es percep molt bé en l'entreviat de colors, pallós en les tiges verno-estivals, traspostades, molt verd en les que ara van sortint. Precisament ara, quan la fulla és tendra i no duu encara l'empedreït -silicificat- marge denticulat, és quan les mates poden ser brostejades per les ovelles.
Però actualment, quan de les granes aèries no hi ha, com dèiem, sinó alguna rara i escadussera presència, es pot dir que les mates són ben fruitades, gràvides de llavors clandestines, mantingudes ben a resguard, enclaustrades al dedins dels cartutxos de les beines cargolades de la part baixa de les tiges, sobretot molt a prop de la base, on les primàries donen una o dues rames laterals.
Per a trobar-les va bé, a més de sotjar-les amb una mica d'atenció, passar les tiges pel moll dels dits, de baix a dalt, a la cerca dels nusos engrossits, ben inflats, que delaten la plenitud de la fructificació.
©️ Romà Rigol
Situació de les panolles ocultes. Resumint, es pot observar que les panícules fruitades ocultes es poden trobar en tres situacions: a l'interior de la beina en una tija simple; a l'interior d'una beina a la base d'una rama aèria; a l'interior de les beines basals i de les rames basals. Amb diferència, és en aquesta darrera situació, a la base de la planta, on s'hi troben més panícules fruitades.
A la imatge, tija esbrancada amb tres panícules clandestines fruitades (punts blancs).
Indicant la situació d'una panícula. Es reconeixen perquè els nusos es veuen més inflats, però no pas molt.
©️ Romà Rigol
©️ Romà Rigol
Estat actual de les infructescències aèries. Ja sense cariopsis, tota la resta, glumes, raquidis, etc, es va desarticulant i caient al terra.
Indicant la posició d'una panícula clistògama. Noteu-hi la serrada densitat de fillols. Aquesta estipa fa forres molt grosses i atapeïdes. Perfectament individualitzades, formen praderies tipus tussock.
©️ Romà Rigol
Espiguetes perfectament estotjades i encaixades. Tot i que alguna autora indica que les espiguelles ocultes són toselles, el que veiem  és que duen arestes breus o molt breus.
©️ Romà Rigol
©️ Romà Rigol
Les llavors ocultes són més gruixudes i més curtes que les aèries. Vegeu-ne més dades al nostre article publicat a 'Miconia'. Sempre protegits a l'interior dels estoigs foliars, aquí els antofil·les no tenen cap lluc de l'enterquesa dels aeris; són blans i molt tènues.
Dues llavors aèries, actualment ja difícils de trobar, una d'elles vestida. L'indument del lemma és molt característic: porta sedes a la base, al  llarg del nervi i algunes laxament escampades per la làmina. Cariopsi bombada, amb peuet estilar truncat, excèntric. El nom específic caudata, present també en d'altres combinacions genèriques, fa referència a aquesta cua de la cariopsi. Noteu la diferència respecte de les cariopsis ocultes.
Sabadell
Text i fotografies: ©️ Romà Rigol