14 de maig del 2020

Euphyllura olivina Costa en rapa d'olivera


Les llenyoses cultivades porten associada una variada fauna d'insectes que estableixen complexes xarxes biològiques.
Hi ha els insectes que delmen les collites i, estretament relacionats amb ells, els que se n'alimenten i n'exerceixen un cert control natural.
Per a fer-nos-en càrrec serà bo de consignar unes simples dades de l'article que ja vam recomanar a l'anterior entrada:
'Polinizadores potenciales del olivo en Jaén'.
Els autors del text diuen que un estudiós va comptar 116 espècies d'insectes i 30 d'àcars que infesten les oliveres del mediterrani. I caldria afegir-hi els associats, paràsits, predadors, etc.
On nosaltres hi veiem un arbre, una alzina, un om... hi ha una monumental enciclopèdia vivent. I no sols a la capça.

Euphyllura olivina Costa és un insecte de l'ordre dels homòpters (Homoptera), també considerat com un grup dins de l'ordre dels hemípters (Hemiptera), de la família dels psíl·lids (Psyllidae). Fa la fila d'una petita cigala pàl·lida, d'uns 2 mm de llarg tan sols, amb les ales confluents al dors, fent com la careneta d'una teulada.
L'insecte de la fotografia el vam localitzar mentre examinàvem les rapes de l'olivera. Llegim que aquest hemípter no causa danys de gran rellevància en la productivitat de l'arbre. És un xuclador de saba que en estat larvari produeix el 'cotonet de l'olivera', possiblement com a abrigall per evitar solcoure's. A més, deixa una melassa residual que, com sabeu i és molt general, és niu apropiat per a la proliferació d'aquells fongs que deixen taques negres a les fulles, força presents, per exemple, a les fulles de llorer.

Sabadell
Text i fotografies: ©️ Romà Rigol