Fotografia gentilesa de Joan Cuyàs Escalas. Estenall de lliri menut en un erm de l'Empordà, proper a Peratallada. Una mena d'explosió de flors, quan arrosseguem una sequera persistent, de dos o tres anys, segons es miri. N'heu observada mai l'antesi, d'aquests lliris? Impressiona força, perquè la sortida de la flor és molt ràpida; de la poncella al desplegament crec que no passa ni tan sols un dia.
29 de març del 2023
Fent l'ullet a la sequera
26 de març del 2023
Un llegum moniliforme: la sòfora Styphnolobium japonicum (L.) Schott
"Es una familia muy natural, porque, salvo rarísimas excepciones, todas las especies tienen el gineceo constituido por un solo carpelo que se convierte en una legumbre" Pius Font. 1958.
Etiquetes:
Brassicaceae,
dehiscència,
Leguminosae,
llavor,
Ranunculaceae,
síliqua
24 de març del 2023
A propòsit de l'article de Jaume Terradas
El 15 d'aquest mes l'ecòleg Jaume Terradas va publicar, al blog del CREAF, aquest article: "Els naturalistes també s'extingeixen".Avui transgredeixo clarament els límits marcats pel títol d'aquest espai. En sóc conscient. No vull fer-ne un espai d'opinió, però avui faig una excepció.
22 de març del 2023
Togores: dels rebolls d'un o dos fustals, d'unes cabrafigueres i de la seva ginodioècia
Capítol breu destinat a recollir dos punts molt diferents, d'una banda alzines de rebrot d'un, dos o més fustals; de l'altra, la troballa d'unes cabrafigueres, a la font de can Moragues.
Etiquetes:
Bosc i gestió forestal,
dioècia,
Ficus carica,
figaflor,
Moraceae,
Pinus halepensis,
Quercus,
Reports
10 de març del 2023
Garrigues, pinedes i unes menudalles del Montgrí
Em plau dedicar aquest capítol a l'amic Jordi Cebrián, que ens va guiar en aquesta passejada pel Montgrí, com ha fet en tantes altres ocasions.☰Cap al migdia comença a caure un plovineig que serà persistent al llarg de la tarda, plugims que al capdavall, en qualsevol cas, donaran valors molt pobres, més encara considerant quina espantosa fretura d'aigua no hi ha.
Etiquetes:
argiles,
Asteraceae,
Brassicaceae,
Crassulaceae,
hemicriptòfit,
Pteridòfits,
Ranunculaceae,
Reports,
rizoma,
teròfit
7 de març del 2023
Podant i aclarint vorals de bosc
El marc. Dia d'observació de la cabrafiguera que conec -per ara només tres o quatre- i té, a més, les cabrafigues a l'abast. Aprofito per a fer un curt passeig, pels vessants del Mont-rodon, molt a prop de Matadepera.
2 de març del 2023
Les flandes de Piera, el pi blanc Pinus halepensis i altres plantes de les argiles
A Catalunya hi ha una major extensió dels terrenys calcaris que dels silicis. Hi ha notables extensions de terrenys calcaris rocosos, de mena molt variada; alguns són corcats pel carst, d’altres fan bancs i roques taulejades, n’hi ha de textura sorrenca, unes altres són més fines, etc.
Etiquetes:
argiles,
Asparagaceae,
Chenopodiaceae,
Erosió,
Fabaceae,
Globulariaceae,
hemicriptòfit,
Labiatae,
Pinus halepensis,
Poaceae,
Quercus,
Reports,
Spartium,
Ulmaceae
Subscriure's a:
Missatges (Atom)