4 de setembre del 2021

Sabadell, 126 dies sense pluja

Estàvem embastant un capítol dedicat a uns arbustos i arbrets amb el fullatge ben sec -llegiu-lo, si us vaga, més avall-, amb tota la fila de no tenir ni un bri de vida, quan hem tingut curiositat per a veure quins han estat els valors de precipitació dels darrers mesos. Les dades de Sabadell són crues i revelen una sequera severa.
Això sí, als telenotícies solen començar les cròniques del temps parlant de pluges, com si visquéssim en un país atlàntic, degut a una mena de fenomen curiós: la magnificació de l'excepció. La major part del país sofreix una sequera severa, però si en algun lloc cau un ruixat, potser de valors irrellevants, aquesta és la notícia.
Dades i font. Però deixem les valoracions i consignem unes dades simples, accessibles per a tothom. Es tracta del valor de precipitació acumulada diària, dels resums meteorològics diaris, de l'estació automàtica de Sabadell, del Parc Agrari.

126 dies sense pluja. Han estat observats els valors de pluja acumulada del període que va del dia 2 de maig a l'actual, dia 4 de setembre. Per tant, de quatre mesos, dels mesos de maig, juny, juliol, agost i aquests dies de setembre.
Comptant des del 2 de maig. Per què a partir del dia 2 de maig? Molt senzill: aquest dia va ploure a Sabadell, van registrar-se 25,5 mm.
I des de llavors, res? Des d'aquell dia n'hi ha hagut 2, només 2!, amb valors de precipitació que han superat els 5 mm. Un dia de juny van registrar-se 5,6 mm; un altre dia, de juliol, 9,2 mm. 
En un marc temporal de 4 mesos o més de 120 dies, aquests valors es poden considerar irrisoris o irrellevants.
En la valoració del temps cal sempre integrar les variables. Doncs bé, aquests 126 dies sense pluja han coincidit, a més, parcialment, amb períodes de temperatures elevadíssimes.
El resum que en faríem, del temps que hem tingut a Sabadell, aquest estiu, fins ara, seria aquest: pluges nul·les; alguns períodes de temperatures molt elevades, amb alguns valors superiors al 35º; molts dies de gotes brutes.
Gotes brutes. Dels quatre dies que portem de setembre, en els tres primers hi ha hagut gotes brutes. Els registres són: 0,3 mm; 0,7 mm; i 0,2 mm.
Aquestes gotes ni tan sols banyen el terra, però embruten força. Les toves de l'enllosat del pati del pis de la planta baixa agafen, si es mullen, un to de roig pujat. Aquests esquitxos de gotarres fangoses de vegades no arriben ni a enfosquir tot l'enllosat d'aquest pati; només el clapegen.
No cal dir que aquestes gotes brutes no tenen ni la més mínima incidència refrigerant. El profit que poden tenir per a les plantes deu ser d'una perfecta nul·litat, amb l'afegit que, en comptes de rentar, embruten i maculen la làmina de les fulles.
Valors misèrrims de pluges acumulades. Hem comptat uns 27 dies, del total dels 126, amb valors de pluja acumulada igual o superiors als 0,1 mm.
D'aquests 27 dies, n'hi ha hagut uns 5 amb valors superiors o igual a 1 mm: 3,2 mm; 9,2 mm; 5,6 mm; 3,3 mm; 2,5; i 1 mm.
Això dona un total d'uns magríssims 24 mm en quatre mesos o 126 dies.
Els valors de pluja diària acumulada de la resta de dies són de dècimes de mm.
Aquests valors de dècimes de mm, 0,2, 0,4, etc., es computen, a l'hora de fer la suma dels valors parcials per tal d'obtenir-ne els valors de mitjana?. Si fos així, la distorsió seria clara, perquè a la realitat aquests valors de dècimes magres es poden considerar nuls en tota regla. No compten per a res...o, potser sí, en l'increment d'usuaris de les màquines de rentar els cotxes.

Cultius de secà? Reg de degoteig en una plantació d'oliveres jovençanes del Vallès (Castellar). Podrien viure i fruitar aquestes oliveres sense el suport del reg? L'amenaça als cultius de llenyoses de secà, al mediterrani, és força evident. Els arbres poden malviure; donar fruits i rendiment profitosos ja és una altra cosa...

Sabadell
Text i fotografies: Romà Rigol