9 d’agost del 2021

Raïm cabernet sauvignon verolant

Com tots sabeu, el raïm té moltes expressions, segons les varietats. Primerenques, tardanes, resistents a l'eixut, altres més sensibles... Mentre unes verolen, com les d'avui, d'altres ja són a les tremuges i, rebentades, suquegen i omplen els pobles vinaters d'un perfum literalment deliciós, anunciador de l'inici d'una trasmudança d'alquimista, la cuita del suc que, després de bravades i sòpita convalescència, finalment donarà el vi.

Capítol molt breu per a il·lustrar el verol en uns ceps de la varietat francesa cabernet sauvignon, d'una finca del celler Parés-Baltà, situada a prop de Pacs del Penedès, que vam visitar a darreries de juliol. Volem agrair a Erin Van de Hey, d'aquest celler, la gentilesa i la càlida acollida que ens va dispensar.

Cal avançar que la fruita d'aquests ceps s'aparta de l'habitual, enguany, per la sequera persistent. Les imatges no servirien, doncs, com a model de la fruita d'aquesta varietat, per ser una anyada molt curta d'aigua. Això sí, la vinya s'espavila i si convé pot fer arrels molt llargues, a la cerca de la humitat que hi ha, sovint, a més profunditat.

Això es dona, precisament, per aquesta zona de Pacs; sembla que hi ha, a una fondària de dues plantes, més o menys, no humitat, no, sinó un veritable curs d'aigua subterrani. I la vinya s'espavila, és clar. Que 50 m de profunditat d'arrels, com s'ha reportat d'algun lloc, aviat s'és dit!

En definitiva, l'èxit de les plantes filaneres és l'èxit d'una arrapada incontrolable i d'una renúncia que abraça la lleugeresa: la renúncia a construir un tronc sostenidor.

Ceps de la varietat cabernet sauvignon, disposats en espatllera, amb els braços poc o molt alineats amb els fils de guia.
Imatges del 27 de juliol. Els grans comencen a verolar. El gra és de mida tirant a petita. Els gotims són grandets, d'una compacitat mitjana, una mica densa. En algunes parts els gotims són més clars i permeten veure la rapa. Són molts els vins elaborats amb aquesta varietat vinatera.
Fulla de la varietat francesa cabernet sauvignon. Fulla pentalobulada, molt fesa, profundament palmatipartida, amb els lòbuls molt eixamplats, de manera que s'encavalquen tant que les fenedures semblen forats. Dents grosses, ogivals, mucronades. Sinus peciolar tancat. 'Palier' (part de la fulla situada per davall de la unió del pecíol amb la làmina) molt desenvolupat.
Les fulles duen tot d'aigües grisenques, com si fos sulfat. Són les cendres aerotransportades dels incendis de Santa Coloma de Queralt i vall de Miralles, assolades per l'aigua de pluja del dimarts 27 de juliol, que va ajudar a controlar aquests focs. Una mena d'adob aeri que ja va arribar fins a Sabadell, el dissabte 24 de juliol, però, en aquest cas, simplement dipositat, no pas assolat per l'aigua.
Sabadell
Text i fotografies: © Romà Rigol