28 de juliol del 2020

Hartigiola i Mikiola, dos cecidòmids de Fagus sylvatica

Les fulles del faig tenen uns cecidis molt comuns i coneguts, llisos i brillants, vermells quan són madurs, provocats per una mosqueta de la família dels cecidòmids Cecidomyiidae: Mikiola fagi Hart.
Molt menys coneguts són els cecidis provocats per un altre cecidòmid: Hartigiola annulipes Hart. Vegem-los tot seguit.
Cecidis gemmiformes, al dessobre de fulles de faig, en procés de maduració. Són provocats per la mosqueta Mikiola fagi Hartig. 12.8.2018.
Aquests cecidis són molt comuns i trobadissos, però no solen agrupar-se tant, en una sola fulla, com veiem en aquesta imatge.
Tret del llibre 'Les zoocecídies de les plantes de Catalunya', d'Antoni Vilarrúbia, publicat el 16 de maig de 1936 pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Ram de fulles de faig, molt pigades per uns petits grànuls filosos, de color blanquinós. Obaga de Puigbó (el Ripollès). 19.7.2020.
Sembla que aquests petits cecidis també acaben tornant-se vermells. Són els habitacles dels ous i les larves del cecidòmid Hartigiola annulipes Hartig.
Diuen que aquests cecidis són més abundants a les fulles dels rams superiors de la capça; potser per això no són gaire coneguts.
Aquests autors consideren Hartigiola annulipes nova per a Catalunya, en publicació de 2003, nota que confirma que aquesta agalla deu ser escassa o rara. 
Sabadell
Text i fotografies: ©️ Romà Rigol