Les fulles del faig tenen uns cecidis molt comuns i coneguts, llisos i brillants, vermells quan són madurs, provocats per una mosqueta de la família dels cecidòmids Cecidomyiidae: Mikiola fagi Hart.
Molt menys coneguts són els cecidis provocats per un altre cecidòmid: Hartigiola annulipes Hart. Vegem-los tot seguit.
≡
Cecidis gemmiformes, al dessobre de fulles de faig, en procés de maduració. Són provocats per la mosqueta Mikiola fagi Hartig. 12.8.2018.
Aquests cecidis són molt comuns i trobadissos, però no solen agrupar-se tant, en una sola fulla, com veiem en aquesta imatge.
≡
Tret del llibre 'Les zoocecídies de les plantes de Catalunya', d'Antoni Vilarrúbia, publicat el 16 de maig de 1936 pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
≡
Ram de fulles de faig, molt pigades per uns petits grànuls filosos, de color blanquinós. Obaga de Puigbó (el Ripollès). 19.7.2020.
≡
Sembla que aquests petits cecidis també acaben tornant-se vermells. Són els habitacles dels ous i les larves del cecidòmid Hartigiola annulipes Hartig.
Diuen que aquests cecidis són més abundants a les fulles dels rams superiors de la capça; potser per això no són gaire coneguts.
≡
Aquests autors consideren Hartigiola annulipes nova per a Catalunya, en publicació de 2003, nota que confirma que aquesta agalla deu ser escassa o rara.
≡
Sabadell
Text i fotografies: ©️ Romà Rigol