29 de setembre del 2019

Els pèlags de Vilobí (Alt Penedès)

Aquesta entrada d'avui és una mica especial, perquè és una introducció i l'anunci d'una activitat que farem amb l'ADENC, l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura, radicada a Sabadell. Serem concisos i ens limitarem a fer un esbós d'aquesta activitat.
Informació. A la pàgina web de l'ADENC hi trobareu la informació, el programa, les característiques, etc. La farem el dissabte 12 d'octubre. És una activitat fàcil, oberta a tothom, també a les famílies amb nens. Una passejada per camins rurals, amb un únic i curt tirapits.
Els temes. Els pèlags; el guix; la vinya; l'esquitxagossos; l'ametller; la nyàmera; l'olivera; l'atzavara; la figuera; la cuscuta; la figuera de pala; la llúcia; la fil·loxera; la noguera. A la fotografia, pagès bandejant els pellons de les ametlles.
Els pèlags. El poblet penedesenc de Vilobí, de vocació vitivinícola, es troba al peu d'un turó llarguerut, un petit plec de guixos i altres sediments. L'explotació dels guixos va produir uns grans terrabuits que, un cop abandonada aquesta activitat, s'han omplert d'aigua del subsòl.
Text i fotografies: ©️ Romà Rigol