23 de febrer del 2022

Erodium cicutarium (L.) L'Hér. o l'èxit de la vida breu


La vida breu.. com aquest capítol, breu i articulat, com un braquiblast o, ja que hi som, com les rosetes de les agulloles arranades.

Desempolsar. De tant en tant pot ser interessant de desempolsar algun dels articles que hem publicat, per tal de poder oferir una nova oportunitat a possibles interessats en la matèria que vam tractar.

Variabilitat. En botànica la planta que ofereix forma i aspecte molt variables és qualificada de polimorfa. Erodium cicutarium és una cargola polimorfa.

Pobresa. En estacions particularment desfavorables, com ara sòls remoguts, molt pisonats i degradats, ofereix una forma magra o forma de fam, caracteritzada per la menudesa de la talla.

Garrotades. Si diem llocs desfavorables cal comptar-hi, per exemple, el trepig, el mossec i el xerri dels ramats; les fotjades i pixades de diferent bestiar, sobretot gossos; o l'aixafada de les rodes de les bicicletes.

Flors de tot temps. Som encara a l'hivern i ja se'n poden veure, d'aquestes agulloles, ben florides i fruitades; i a més en llocs molt diversos, normalment marginals, poc o molt. És un teròfit d'ampli espectre temporal de floració.

La vida breu. És l'estil propi dels teròfits: on cauen garrotades cal córrer, o sigui, germinar, vegetar, florir i fruitar en un curt període de temps; o fer-ho, si convé, a pressa feta.

Col·laboradores. A més compten amb l'ajut de les formigues, a l'hora d'esbarriar els fruits. I compten també, com és lògic i natural en els espais particularment inhòspits, amb una baixíssima, sinó nul·la, competència d'altres espècies.

L'article. El vam titular "Observacions sobre la morfologia d' Erodium cicutarium (L.) L'Hér. in Aiton" Miconia,1:67-71.

En el següent enllaç hi teniu l'accés als articles del primer volum de la revista. Tot plegat de lliure accés, per gentilesa del creador de la revista, Josep Nuet Badia.

MICONIA. Articles publicats. 2017.