31 de gener del 2020

El mosquit del càdec: Oligotrophus panteli, Kieff.

Per poc que observem els rams dels càdecs, sempre ens resulta fàcil de trobar-hi aquestes curioses agalles foliiformes, invariablement situades als extrems dels ramells.
L'aspecte extern. Les fulletes dels dos darrers verticils es tanquen i repleguen, unes damunt de les altres, tot formant un conjunt pistil·liforme de color verd clar, quan el cecidi és fresc. En forma de pistil perquè les fulles del verticil extern, sotmeses a l'activitat morbosa de les substàncies inoculades pel mosquit mare, estan excepcionalment eixamplades a la base i afecten forma de cullera, per tal de poder oferir oportuna acollença a la cria del mosquit, cria encabida, ultra les proteccions pròpies de l'espècie, a l'interior del verticil intern, de manera que són dos, els aplecs foliosos que l'emparen.
Imatges que il·lustren la constitució dels cecidis terminals del càdec, formats per dos jocs de fulles replegades, l'extern força més gran que l'intern. Al dedins del joc intern hi ha la cambra on Oligotrophus panteli (nota), dípter cecidòmid (família Cecidomyiidae), passa pels diferents estadis de creixença, abans d'arribar a la maduresa. Suposem que aquests estadis són l'ou, la larva i la pupa. A la foto inferior del trio,  capoll d'una gran tenuïtat, translúcid i turgent, portador d'un esbós avançat de mosquit.

Dues imatges de detall de la pupa del mosquit del ginebre. Sembla que Oligotrophus panteli afecta per igual als dos ginebres, J. communis i J. oxycedrus. Val a dir que, llecs com som en aquesta matèria, no podem assegurar que no es tracti d'algun parent proper. Arceuthomyia valerii, un altre cecidòmid, provoca unes alteracions morboses semblants, potser més botides, en forma de pebrotet.

A costelles d'altri. L'observació del brotet fa més comprensible la forma del cecidi. Els insectes cecidògens solen afectar a rudiments i òrgans en creixement; d'aquesta manera, els estadants infiltrats es beneficien, per al seu propi creixement, de la demanadissa de nutrients que susciten els brots tendres.

(nota) Un cop més, ens fem ressò del magnífic web de la delegació del Bages de la Institució Catalana d'Història Natural, on hi podem trobar copiosos aspectes i detalls de la natura, de tota mena. Passem aquí l'enllaç de la nota dedicada a aquest cecidi, en reconeixement a la bona tasca dels autors d'aquest web.

Sabadell
Texts i fotografies: ©️ Romà Rigol