31 de juliol del 2022

Solrajades i articulació de les fulles en la robínia Robinia pseudoacacia L.


Articulació de les fulles. A diferència d'altres cops, avui faig simplement unes observacions al pas, no pas un report o un estudi; m'acomodo, si us plau per força, a les condicions circumstancials.
Crec que les fulles tenen articulació en la majoria de plantes, sinó que aquesta capacitat
és variable i singularment present en determinats grups, per exemple en les plantes volubles, per raons evidents, si considerem que la volubilitat significa un ampli o complet espectre d’exposició, i en les plantes de fulles compostes, per exemple en moltes lleguminoses.
Aquest caràcter, la capacitat d’articulació foliar, s’expressa sovint, en les lleguminoses, amb la presència de coixinets foliars.
Robinia pseudoacacia L. fa grans fulles compostes, pinnades, amb grossos coixinets peciolars. Però resulta encara més vistent l’articulació ‘peciolular’, la que afecta als peciòluls dels folíols, tot i que, si més no a bell ull, no semblen tenir coixinets.

Imatges: les fulles de les robínies d’aquestes imatges grisegen, perquè tenen els folíols plegats cap amunt. D’aquesta manera, se suposa que el dessobre de la fulla –anvers-, en no trobar-se plenament encarat al sol o fins i tot parcialment aombrat per la làmina veïna, redueix l’activitat fotosintètica i per tant també la transpiració. Es troben en una ‘fase de repòs’, deguda, no caldria dir-ho, a aquestes desmarxades i inclements solrajades que, probablement, haurem d’anar considerant, en endavant, com a cosa cada cop més habitual, per molt desplaent que ens resulti.
Lloc: Ribera del Ter, a La Cellera, comarca de la Selva. 22.7.2022. Raül Bastida, Garbiñe Goldaracena i jo.
 
L'articulació foliar l'he tractada en diversos capítols. En l'esbarzer és particularment visible, aquest interessant fenomen de mobilitat de les fulles. En el següent document podeu veure'n una mostra, del que n'hem dit: 'Lianes (1): nucs i arraps'

Articulació tripleLa imatge suggereix la possibilitat d'articulació en tres punts: a la base de la fulla, on hi ha l'engrossiment corresponent al coixinet foliar; a la base dels folíols; i al llarg dels folíols, articulació que permet la mobilitat dels hemilimbes, la possibilitat de posar-los més o menys plegats o estesos.
 

Cal ordenar el fullatge o el que és petit s'ordena millor. Observem-hi dues de les tres articulacions possibles. Al nivell basal, al coixinet foliar, la fulla pot regirar, tal com és habitual de veure en les de l'esbarzer; i al nivell peciolular, tret molt típic de les lleguminoses de fulla composta i pinnada. 27.10. 2018.
 

L'estira i arronsa facultatiu. Coixinet foliar dorsiventral de la fulla de la robínia. La regulació de la turgència i estirament de les cèl·lules permet l'articulació foliar. 27.10.2018.

Observeu-hi la diferent disposició de les fulles, diferent les de cada costat de la branca, que és anyenca. Observeu-hi que les espines estipulàcies es troben encara en un estat d'esbós. Es desenvolupen en fer-se llenyoses les tiges.

BauhiniaL'articulació es pot veure en tota classe de plantes. En el garrofer es veu molt bé. Recordo ara haver vist, en un parc de Barcelona, les fulles plegades d'un arbre del gènere Bauhinia. En fase de repòs les fulles es pleguen al llarg, sobre l'anvers, com les fulles d'un llibre; i pengen llangorosament.
Em temo que això de la llangor estival l'haurem d'anar acceptant, tant com puguem.

Text i fotografies: Ⓒ Romà Rigol